20.03.2024
vaccin

Met de komst van het goede weer en het vooruitzicht op buitenactiviteiten, is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan preventieve maatregelen tegen tetanus, vooral voor mensen die van plan zijn om in de tuin te werken. Tuinieren kan namelijk blootstelling aan de tetanusbacterie met zich meebrengen, vooral wanneer men in contact komt met aarde, mest of roestige gereedschappen.

Zelfs kleine snijwonden of schrammen kunnen potentiële toegangspoorten zijn voor de tetanusbacterie. Daarom is het cruciaal om bewust te zijn van deze risico's en proactief te handelen om infecties te voorkomen.

Wat is tetanus? 

Tetanus, ook wel bekend als kaakklem of wondkramp, is een ernstige infectieziekte veroorzaakt door de bacterie Clostridium tetani. Deze bacterie komt voor in de bodem, mest en roestige voorwerpen en kan het lichaam binnendringen via open wonden of snijwonden die in contact komen met besmet materiaal.

De symptomen van tetanus zijn onder meer ernstige spierstijfheid, vooral in de kaken (vandaar de term kaakklem), moeite met slikken, stijve nekspieren en krampen die zich kunnen verspreiden naar andere delen van het lichaam. In ernstige gevallen kan tetanus leiden tot ademhalingsproblemen en zelfs tot de dood als het niet snel wordt behandeld.

Vaccinatie

Het voorkomen van tetanus is mogelijk door middel van vaccinatie. Het tetanusvaccin stimuleert het immuunsysteem van het lichaam om antilichamen aan te maken die bescherming bieden tegen de tetanusbacterie. Het is belangrijk om regelmatig boosters van het tetanusvaccin te krijgen om de bescherming op peil te houden, vooral na verwondingen of bij risicovolle activiteiten zoals tuinieren waar contact met de tetanusbacterie kan plaatsvinden.

Door bewustzijn te creëren over tetanus en het belang van vaccinatie te benadrukken, kunnen we gezamenlijk bijdragen aan het voorkomen van deze potentieel levensbedreigende infectieziekte.

Bescherm jezelf en laat je vaccineren! 
Vraag ernaar bij je huisarts of wanneer je op onderzoek komt bij de arbeidsarts/verpleegkundige.

Label erkende luchtzuiveringssystemen
07.05.2024

Nieuwe regels voor luchtzuiveringssystemen

Vanaf 18 mei 2024 dienen luchtzuiveringssystemen erkend te worden als doeltreffend en onschadelijk door de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu. Zo wil men het risico op v...
Meer lezen