15.01.2024
blue monday

Vandaag 15 januari 2024 is het Blue Monday. Het concept van 'Blue Monday' of 'Depri-maandag' wordt beschouwd als de meest deprimerende dag van het jaar. De bewering dat deze maandag de meest sombere dag is, komt voort uit een samenloop van verschillende factoren zoals het grijze weer, korte en donkere dagen, dreigende mislukking van goede voornemens, een vakantie die nog niet in zicht lijkt te zijn, en meer. Bovendien is maandag voor velen de dag waarop het weekend ten einde loopt en een nieuwe werkweek voor de deur staat. Hoewel de wetenschappelijke waarde van Blue Monday door veel experts wordt betwist, is het toch een goede aanleiding om stil te staan bij het welzijn van je werknemers.

Wat kan je doen als werkgever/organisatie?

Als organisatie kun je de somberheid van Blue Monday tegengaan door te streven naar meer werktevredenheid. Werktevredenheid omvat het gevoel van tevredenheid dat werknemers ervaren op hun werkplek als gevolg van verschillende arbeidsfactoren. Een hoger niveau van tevredenheid kan leiden tot positieve organisatie-uitkomsten zoals: een verhoogde productiviteit, een positievere werksfeer en minder stress en verzuim. 

Hoe kan je werktevredenheid verbeteren? 

Hier zijn vier tips voor meer tevreden werknemers: 

  1. Zinvolle taken en opdrachten: geef werknemers taken die uitdagend, interessant en betekenisvol zijn. Meer zinvolle taken zorgen ervoor dat werknemers extra gemotiveerd geraken en het beste van zichzelf te geven. 
  2. Waardering en appreciatie: erken en beloon de inspanningen van werknemers door het geven van persoonlijk feedback. Het uitspreken van waardering voor hun bijdragen kan een grote impact hebben op hun tevredenheid.
  3. Connectie met medewerkers vergroten: organiseer teamactiviteiten, zoals samen koken, het organiseren van een teamwandeling, een lachworkshop,… om de banden tussen collega's te versterken. Creëer een omgeving waarin werknemers positieve relaties met elkaar kunnen opbouwen. 
  4. Zicht op ontwikkeling en toekomst: bied mogelijkheden voor groei en ontwikkeling aan. Investeer in trainingen, mentorprogramma's en loopbaantrajecten om werknemers een duidelijke toekomstvisie te geven voor het komende jaar. 

Als organisatie kan het toepassen van deze tips niet alleen helpen om Blue Monday te overwinnen maar draagt het ook bij aan het bevorderen van het welzijn op de werkvloer. Maak van het verhogen van werknemerstevredenheid een positief en haalbaar voornemen voor 2024! 

Gerelateerde domeinen

Label erkende luchtzuiveringssystemen
07.05.2024

Nieuwe regels voor luchtzuiveringssystemen

Vanaf 18 mei 2024 dienen luchtzuiveringssystemen erkend te worden als doeltreffend en onschadelijk door de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu. Zo wil men het risico op v...
Meer lezen