31.07.2024
fact

De FACT-app, een afkorting voor First Aid Communication Tool, is een innovatieve oplossing die de communicatie op de werkvloer revolutioneert, vooral voor anderstalige werknemers. 

Hier zijn enkele van de belangrijkste functies opgesomd:

  1. Beeldwoordenboek: De app fungeert als een beeldwoordenboek voor smartphones met een database van 3000 vakspecifieke termen die vertaald kunnen worden in 11 talen (Nederlands, Frans, Engels, Arabisch, Dari, Pashto, Roemeens, Pools, Spaans, Somali en Oekraïens).
  2. Vertaling en uitspraak: De app vertaalt niet alleen de termen, maar spreekt ze ook uit en ondersteunt ze met beelden, wat bijdraagt aan een beter begrip en retentie van de woordenschat.
  3. Offline gebruik: De app kan offline worden gebruikt zodra een woordschatpakket is gedownload, wat de toegankelijkheid verhoogt voor gebruikers zonder constante internetverbinding.
  4. Categorieën: Gebruikers kunnen door categorieën zoals gereedschap, machinerie, onderdelen en veiligheid scrollen.
  5. Zoekfunctie: De app heeft een autocomplete-functie waarmee gebruikers woorden kunnen zoeken. De app is ontworpen om intuïtief en gebruiksvriendelijk te zijn, zodat werknemers snel de informatie kunnen vinden die ze nodig hebben.
  6. Favorieten: Gebruikers kunnen favoriete woorden instellen en hun kennis testen.
  7. Persoonlijke leerervaring: Gebruikers kunnen hun brontaal kiezen en de gewenste doeltaal of talen instellen, waardoor de app een persoonlijke leerervaring biedt.
  8. Regelmatige updates: De app wordt regelmatig bijgewerkt en nieuwe woordenschat toegevoegd.

De app is bijzonder nuttig voor sectoren waar technische termen en jargon vaak een barrière vormen voor werknemers die de lokale taal niet als moedertaal hebben, zoals de metaalindustrie, land- en tuinbouw en de schoonmaaksector. Door het versterken van de communicatie draagt de FACT-app bij aan het welzijn van werknemers, zowel moreel door het verhogen van zelfvertrouwen, als financieel door het verminderen van de kans op ontslag door miscommunicatie. 

Bovendien hebben native speakers de audiofragmenten ingesproken, wat bijdraagt aan de authenticiteit en bruikbaarheid van de app. De app werd getest in twee fasen door de betrokken sectoren en gelanceerd op de Internationale Dag van de Vluchteling in 2020. Sindsdien is de app uitgebreid met meer talen en woorden, waardoor het nu een nog breder publiek kan bedienen. De FACT-app is een toonbeeld van hoe technologische innovatie kan leiden tot sociale verbeteringen door het vergemakkelijken van communicatie en het bevorderen van inclusiviteit op de werkvloer.

Momenteel is woordenschat uit de volgende sectoren beschikbaar in de app: land- en tuinbouw, metaalsector, schoonmaak, horeca, verpakking van voeding, bouwsector, zorgsector, hout- en meubelsector en schoonmaak. In 2025 zou de woordenschat voor volgende sectoren nog worden toegevoegd: transport en logistiek, retail, elektriciteit en administratieve woordenschat. De app wordt dus regelmatig bijgewerkt en nieuwe woordenschat toegevoegd.

Promotievideo's, zoals die met de bekende patissier Dominique Persoone voor de horeca, tonen de praktische toepassing van de app in verschillende werkomgevingen. Deze video's zijn beschikbaar op het YouTube-kanaal van Wereldhuis West-Vlaanderen en bieden een levendige demonstratie van hoe de FACT-app in de praktijk wordt gebruikt.

De ontwikkeling van de FACT-app was een samenwerkingsverband tussen diverse organisaties en instellingen, onder leiding van de Provincie West-Vlaanderen. Dit project maakte deel uit van het Interreg V-project AB Réfugiés-Emploi en werd gerealiseerd in samenwerking met de volgende partners: POM West-Vlaanderen, VDAB, Le Forem, en de betrokken sectoren.

FACT-app gebruiken in de professionele context

Bedrijven die de FACT-app willen implementeren, kunnen dit doen door een gestructureerd stappenplan te volgen dat begint met een grondige analyse van de communicatiebehoeften binnen hun organisatie. Het is essentieel om de specifieke sectoren en de talen die door de werknemers worden gesproken te identificeren, zodat de app effectief kan worden aangepast aan de behoeften van het bedrijf. Vervolgens is het belangrijk om een interne campagne te organiseren om het personeel te informeren over de voordelen en het gebruik van de app. Trainingssessies kunnen worden georganiseerd om werknemers vertrouwd te maken met de app en om te zorgen voor een soepele overgang naar het nieuwe communicatiesysteem.

De technische implementatie omvat het downloaden van de app op smartphones of andere mobiele apparaten en het installeren van de benodigde taalpakketten. Bedrijven moeten ook overwegen om de app te integreren in hun bestaande IT-infrastructuur voor een naadloze ervaring. Het is ook aan te raden om een feedbacksysteem op te zetten, zodat werknemers hun ervaringen kunnen delen en suggesties kunnen doen voor verbeteringen. Dit zal niet alleen helpen om de app te verfijnen, maar ook om de betrokkenheid van het personeel bij het project te vergroten.

Door deze stappen te volgen, kunnen bedrijven de FACT-app effectief implementeren en profiteren van verbeterde communicatie en veiligheid op de werkvloer.

fact

Gerelateerde domeinen

Boekhouder en medewerker personeelsadministratie Tom Peeters
03.07.2024

Collega in de kijker - Tom Peeters

Tom werkt bij Premed als boekhouder en HR-medewerker, en geniet van de afwisselende taken die hij hier uitvoert. Hij beheert de financiën, ondersteunt medewerkers en helpt bij het gebouwbeheer. Tom ko...
Meer lezen